LABinsights articles: Met volume verified pipetting zijn pipetteerfouten verleden tijd (Dutch)

Met Volume Verified Pipetting zijn pipetteerfouten verleden tijd

Automatisering is een belangrijk onderdeel geworden van veel moleculaire laboratoria. Het automatiseren van processen kan zorgen voor verbeteringen in efficiëntie, standaardisatie, organisatie en kwaliteit en veiligheid van de uitgevoerde tests en experimenten. Op de lange termijn kan dit onder andere tijd en geld besparen.

Een aanzienlijk deel van de workflow in een moleculair laboratorium zijn de pipetteerstappen. Door deze stappen te automatiseren wordt de kans op menselijke pipetteerfouten kleiner, en bovendien wordt er veel hands-on tijd mee bespaard. Er zijn tegenwoordig steeds meer ‘pipetteerrobots’ op de markt, maar veel kunnen alleen gelijke hoeveelheden tegelijk in alle buisjes of welletjes pipetteren. Voor laboratoriumworkflows met verschillende soorten monsters, processen of volumes is dit vaak niet de optimale oplossing.

Met Volume Verified Pipetting (VVP) kunnen gebruikers verschillende volumes pipetteren met één pipetkop. Alle kanaaltjes zijn individueel geverifieerd. Naast verschillende volumes kan de VVP techniek ook meerdere soorten vloeistoffen met verschillende viscositeit tegelijk in de juiste hoeveelheid pipetteren. Deze innovatieve techniek van Dynamic Devices werkt op de Lynx pipetteerrobot.

VVP is gebaseerd op luchtdruk. Een vacuüm zorgt voor het opzuigen van een vloeistof, terwijl positieve druk ervoor zorgt dat de vloeistof weer uit de pipettip gaat. Een MEMS micro-sensor op een siliconen chip in ieder kanaaltje meet de druk differentiaal van de bekende vernauwing. Hiermee berekent het apparaat direct het volume wat de pipettips in- en uitgaat.

Door het gebruik van deze techniek kan de Lynx met VVP onder andere live het pipetteerproces visualiseren en pipetteerfouten door verstopping in de pipettip corrigeren. Alle data wordt opgeslagen voor latere evaluatie.

Als GC biotech distribueren wij deze prijswinnende techniek in onder andere de Benelux. Is je interesse gewekt in Lynx met VVP? Klik op onderstaande knop voor meer informatie en twijfel niet om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. We helpen je graag.

Link to LabInsights

closeup of red pipetting system with red fluid
HAVE ANY QUESTIONS?
Send us a message!
This website is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.